Elise Eldh

Familjen Eldh

Elise og Brita Eldh

Elise föddes den 14 juni 1881. Hon var nummer sju av tolv barn och växte upp i Ebbamåla och i Västanå i Näsums socken. Fadern, Per Carlsson, var torpare och modern hette Sissa Jönsdotter.
Som ung flicka kom hon först till Göteborg där hon tjänade som piga hos redaktör Henrik Hedlund och hans familj. 1903 flyttade hon till Stockholm och 1905 träffade hon Carl Eldh.

Ett par år senare föds deras dotter Brita. Först 1914 gifter de sig borgerligt; samma år åker Carl Eldh på en studieresa till Italien och även Elise följer med dit. Elise, Brita och Carl bor tillsam-mans i Stockholm; till en början i lägenhet men 1919 står Carl Eldhs Ateljé färdig i Bellevue-parken i Stockholm.
Visserligen var ateljén inte särskilt praktisk att bo i men det blir i alla fall deras hem. Elise, som älskade trädgårdsarbete, planterade en hel del växter i den trädgård som omgav ateljén.

Makarna besökte ofta Elises foräldrahem fram på somrarna till 1920-talet.

Hon kom att betyda mycket för hans möjligheter att utöva sitt yrke. En hyllning från Carl till Elise på hennes födelsedag 1921

 

”Du är vek och fin som skogens Linnea
Min ljusalv. Men stolt som furan
Som växt sig stark i stormen.
Ett nordens barn med söderns brännande blod
Värme, ljus, hälsa och oförfärad styrka
Bragte Du i mitt liv.”

Din Cajo

11921 reser Elise tillsammans med Brita till USA. Tanken är att Elise ska lansera Carl Eldhs konst där och väl i USA arrangerar hon konstutställningar som visserligen recenseras positivt, men ger klent resultat när det gäller sålda verk. Elise köper under sin resa ett hus i Alhambra strax utanför Los Angeles. Tanken är att familjen ska bosätta sig där. Hon återvänder till Sverige, tillsammans med Brita, efter ett par år och 1925 reser Carl med dem till huset i Alhambra.

I svenska tidningar från den här tiden kan man läsa att ”Carl Eldh emigrerar”. Det visar sig dock att han åter-vänder till Sverige efter ett år eftersom han inte alls trivs med livet i USA. Elise och Brita stannar kvar och de återser aldrig Carl.

I en tidnings-artikel i Husmodern, inför flytten till USA, berättar Elise bl.a. om sin uppväxt i Blekinge. Hon beskriver att hon som barn levt i en blomsterträdgård invid en idyllisk å ”i en av Sveriges vackraste bygder.”

Hon säger vidare att hon fått kärleken till naturen och jorden i blodet. Hon såg fram emot att få återvända till villan i Alhambra som omgavs av en träd-gård med massor av blommor och sjutton olika slags frukter.