fornebodastugan2

FORNEBODSSTUGAN är uppfört på en terrasserad plan bara några meter från Fornebodasjöns strand. Den ligger längs med strandkanten och vänder hela den långa framsidan mot sjön, kyrkbyn och solen.

Alla tre huskropparna är uppförda av synligt lig-gande timmer och hålls visuellt samman av enhetligt material och färgsättning. Över varje huskropp ligger ett sadeltak, klätt med spån.

Den norra loftboden och mittstugan ligger i liv med varandra, medan den södra loftboden, bryter denna linje på flera sätt. Runt hela den södra boden löper en spatsiös veranda med uppgång såväl från framsidan som från gaveln. Verandan är utåt avgränsad med ett spjälstaket. Övervåningen är utskjutande som på en loftbod.

Husets huvudentré är traditionsenligt förlagd till den ena loftboden (här den södra) med ingång från verandan. Till sovkammaren i övervåningen leder en egen trappa från verandans långsida.
Entrén = köksentré till den andra loftboden är dock en ”modern” eftergift; placerad på husets norra gavel = loftbodens långsida, skyddad av en inbyggda liten förstuga under sadeltak och nåbar genom en hög stentrappa. Strax bredvid finns källardörren. Sovloftet i samma loftbod nås endast genom en trätrappa utifrån.

door-indenfor
indgang
Indgang-fra-see

Innerdörr med monogram AG - Alma Gauffin.

 

Huset är invändigt disponerat på samma sätt som de gamla högloftstugorna. Mittstugan är en ryggås-stuga, fast med manshöga långväggar och oändligt högt till nock.